Kärring Onsdag

Kärring onsdag

I går var vi i väg på utflyckt.

Vi åkte till ett gravfälts från bronsåldern som ligger i Höglanda. Tyvärr tyckte vi att det var en besvikelse, det var inte mycket att se, några stenar?? och det var ett rent helsike att ta sig dit, stigen som fanns var inte helt självklar. Ingen stans att parkera.

 

klickbara bilder.

På Voxlövsberget och framförallt dess norra del, i anslutning till Höglanda, ligger en koncentration av fornlämningar. Dessa förhistoriska gravanläggningar utgörs av rösen, stensättningar, högar, skeppssättningar och domarringar. På sluttningen vid byn Höglanda ligger ett större gravfält (nr 54) bestående av två högar, drygt 60 stensättningar, ca 14 skeppssättningar och två domarringar. Ytterligare högar och stensättningar finns i området både norr och söder om gravfältet.

 

Vi såg inget???

 

Efter att ha traskat omkring bland fornlämningarna åkte vi till Gåsevadholms Slott, slottet ligger vid Rolfsån. Elvys dotter hade sett det vid ett tillfälle  när de var på väg hem från en vän till familjen och kallat det för Barbieslottet.

 

Gården har fått sitt namn efter det vadställe i Rolfsån där vildgässen tidigare höll till. På 1300-talet var ”Gasawadh”, som gården då hette, en sätesgård för släkten Pik till Rossared. Familjen ägde gården i flera generationer fram till mitten av 1400-talet.

Vi avslutade dagen med att åka till Kungsbackatorg och ta en fika.

Vi vill gärna ha tipps på sevärdheter i Hallands län.

3 Comments

 • x

  Förstår
  att slottet fick namnet Barbieslottet!
  Men vad trist på första stället, när man knappt finner vägen fram…
  Fast era kärringonsdagar låter så trevliga!

  Ha det fortsatt gott!

 • knatten

  Slottet
  verkade klart mer intressant. Verkligen ett Barbislott! Och så gamla ställen älskar jag. Historia o sånt. Tips på Halland har jag inte om du inte vill åka till Äventyrslandet i Halmstad=))). /Mia

 • karina

  Härligt Barbislott
  och vi var till Trollskogen och där fanns det rösen i massor. Tänk att en enda storgubbe kunde ha upp till 10 meter bred gravplats, och då kan man undra hur många stenar som las på de arbetande när de dog. Ha det gott, Karina.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *