Familjen,  Sommarstället,  Utflykt

Promenad i naturen

Nu på kvällen tog maken oss på en promenad runt ”Sälvik” sommarstugan. Vi gick upp mot  stentorpet och sedan bort mot Tångekilen, en promenad över berget.  Uppe på berget växer det  jätte undliga blommor.

Ni har säkert sett sådana förut men det har inte jag :-D. De ser ut som bomull/fjäder.
Maken säger att de växer där marken är väldigt blöt.

Man fick en underbar utsikt upp på berget. Pojkarna satte sig och bara njöt av utsikten.

Man ser sommarstugan och flaggstången till vänster i bilden. Vi gick ofta här upp med barnens farmor & farfar när de var små. Farmor plockade hallon och blåbär till barnen där, nu kunde vi bara se blåbärsris med början till blåbär :-D.

Maken och sönerna :-).

Googlade lite på området som finns runt sommarstugan.

Stenindustrin

Efter en blygsam inledning på 1890-talet, fick brytning och förädling av sten stor betydelse för Fjällbacka från sekelskiftet och fram till 1940-talet.
Företaget Kullgrens enka AB hade kontor i samhället, och bergtäkter lite varstans samt ruinen av ett kruthus på Slaktarudden vid Sälvik minner om den här epoken.
Utskeppning av stenen utgick från ”Planerna”, ett område nedanför Badis som idag döljs under den stora betongkaj vilken de senaste åren använts för virkesutskeppning.

Karl-Allan Nordblom

Slaktarudden?? jag och maken försökte finna mera information om detta men vi får nog åka till hembygdsföreningen här i Fjällbacka. Nu i Juli kan man får gå med i en guidad tur genom Fjällbacka ”Fjällbackavandringar”. Maken skall köpa biljetter i veckan. Skall bli spännande att få göra.

Med detta önskar jag er en fortsatt trevlig helg.

2 Comments

  • Margareta Hansen

    Det är vackert vid Fjällbacka. Har varit där några gånger men jag har lite långt dit tyvärr. Bomullen är Ängsull och det stämmer man brukar hitta den på kärr och myrar.

  • Knatten

    Wow vilken utsikt!!!!
    Sån där bomull har jag sett nångång. FAst jag vet inte vad det är. Nog borde det väl vara en blomma innan det blir bomull=). /Knatten

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *