Grekland,  Resor

Grekland – Karpathos

Då vart vi i väg :-). En fantastisk resa med goa vänner god mat och våran förlovning.
En del utflykter på vespa. Trevlig Ö, rekomenderar det varmt.

Karpathos är en grekisk ö som ligger i Egeiska havet. Ön är belägen halvvägs mellan Rhodos och Kreta. Med 301 kvadratkilometer är den näst störst i ögruppen Tolvöarna och har knappt 6 000 permanenta invånare.

Karpathos landskap är dramatiskt med skarpt sluttande berg, skogar, byar som klättrar längs sluttningarna och stränder med både mjuk, len sand och runda klapperstenar. Ön är känd för sina vackra stränder, sin genuina grekiska atmosfär och sina vänliga människor.

Historia

Karpathos har en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka till antiken. Ön har varit bebodd sedan åtminstone 3000 f.Kr. och har varit under romersk, bysantinsk, venetiansk och ottomansk kontroll. Ön blev en del av Grekland 1948.

Kultur

Karpathos har en rik kultur som präglas av den grekiska traditionen. Öns folk är kända för sin vänlighet och sitt gästfrihet. Karpathos har också en rik folklore och musik.

Natur

Karpathos har ett vackert landskap med höga berg, djupa dalar, skogar och stränder. Öns högsta berg är Agios Nikolaos på 1 215 meter över havet. Karpathos har också en rik flora och fauna.

Stränder

Karpathos har över 40 stränder, varav många anses vara bland de vackraste i Grekland. Några av de mest populära stränderna är:

  • Apella: En lång sandstrand med kristallklart vatten.
  • Lefkos: En vit sandstrand med turkos vatten.
  • Agios Nikolaos: En sandstrand med klippor och grottor.
  • Ahata: En sandstrand med klart vatten och korallrev.
  • Kyra Panagia: En sandstrand med klart vatten och berg i bakgrunden.

Aktiviteter

Karpathos erbjuder en mängd olika aktiviteter för besökare. Ön är ett populärt resmål för sol och bad, vandring, cykling, segling och dykning.

För att komma till Karpathos

Karpathos nås med flyg eller färja. Ön har en flygplats som ligger i Pigadia, öns huvudstad. Karpathos har också regelbunden färjetrafik till Rhodos, Kreta och andra öar i Egeiska havet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *