Första flädersaften satt




Ingredienser
1 liter saft
- 20 blomklasar fläder
- 2 citroner
- 40 g citronsyra
- 1 l vatten
- 1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)
Så här gör du
20 minuter
- Skiva citronerna. Lägg i en stor bunke eller en kastrull.
- Skölj av flädern om den är nyplockad och lägg ner i bunken. Pudra över citronsyran.
- Koka upp vattnet och häll det över flädern.
- Sätt på ett lock och ställ kallt, minst tjugofyra, men gärna fyrtioåtta timmar.
- Sila av. Eftersom flädern har en del mindre detaljer kan ett tygnät eller silduk vara bra om man vill ha den helt klar. Annars funkar en vanlig sil.
- Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
- Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande. Man måste inte koka upp utan kan om man så önskar enbart röra saften tills sockret löst sig. Det förlänger dock hållbarheten med ett rejält uppkok.
- Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor.