Efterrätt,  Recept

Semla I Glas

Lånad bild. Egen kommer

RECEPT:

100 gr smör
50 gr jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
½ tsk salt
1  tsk stötta kardemummakärnor
1 ägg
Ca 12-13 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg
1 ägg att pensla

GÖR SÅHÄR:

Värm mjölken till 37C. Smula ner jästen i en bunke och häll sedan mjölken över så jästen löses upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg, bakpulver och till sist mjöl och rumsvarmt smör. Kör du i köksassistent så kör du degen i ca 8-10 min.

Låt jäsa i 30 min.Rulla ca 15 stora bullar och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa 30 minuter till. Pensla bullarna med ägget. Man kan också pensla bullarna med ägget när de kommer ur ugnen, du gör som du vill. Grädda sedan bullarna i 10 minuter i 225C tills de får en gyllengul färg. Låt de svalna ordentligt. Skär av toppen. Jag gröpte ur undre delen lite och fyllde dessa härligheter med vaniljkräm.

VANILJKRÄM

5 dl röd mjölk
1 vailjstång
1,5 dl strösocker
7 äggulor
1,5 dl majsstärkelse
50 gr smör

GÖR SÅHÄR:

Koka upp mjölk med en vailjstång. Skrapa ur en i vätskan och lägg i själva stången att koka med. Ta ur stången efter uppkoket. Vispa samman äggulor, majastärkelse, och socker då det blir riktigt vitt och pösigt. Häll över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och vispa kraftigt på värmen. Det får inte koka för då kan det skära sig. När blandningen känns ordentligt tjock hölls det över i en kall skål. In i frys eller kyl för att svalna helt.

Montering

1) Smula ner semmelbullar i botten på glasbehållare eller liknande

2) Häll sedan vaniljsås/vaniljkräm över semmelsmulet eller riven mandelmassa uppblandat med lite grädde. Spritsa också ut grädde på allt.

3) Toppa med en trekant som du klippt ut ifrån semmelbullen innan du smular den.sila florsocker på toppen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *