Gjutjärnsbröd
Ett snabbt bröd som inte behöver knådas.
Blandas ihop på bara några minuter.
Hemligheten är den långsamma jäsningen. Låt stå och jäsa över natten.
Förbered det på kvällen, låt det stå ute i rumstemperatur så har du färskt bröd till frukost dagen efter! Givetvis ska det in i en ugn också.
Vetemjöl special innehåller mer protein vilket ger en seg och elastisk deg. Det i sin tur leder till ett fint och luftigt bröd! Har brödet blivit tungt och kompakt så har det blivit fel, då har man haft i för mycket mjöl.
-
Gjutjärnsgryta går bra utan också, brödet får dock ett annat mörkare utseende
Ingredienser
- 8 dl vetemjöl gärna special
- 4 dl varmt vatten från kranen, ej kokad
- 2 tsk salt
- 1/4 tsk torrjäst
- Olivolja
-
Blanda samman alla ingredienser i en skål, rör om tills klumparna försvunnit. Degen ska bli klibbig.
Ringla över olivolja och lägg på plastfolie. Välj gärna en skål som är rymlig. Låt jäsa över natten i rumstemperatur. -
Sätt ugnen på 225 grader och ställ in den tomma gjutjärnsgrytan med locket på i 30 minuter. Det går bra att göra detta utan gjutjärnet men brödet får en annan form och ett annat utseende. Då behövs inte 30 minuters förvärmning.
-
Häll ner den jästa degen på ett lätt mjölat bord.
Vik in kanterna från sida till sida och forma sedan till en stor boll.
Degen är kladdig så mjöla det gärna för att enklare kunna jobba med det. Skär ett snitta kryss på toppen av brödet. -
Lägg degen på ett bakplåtspapper och ta ut gjutjärnsgrytan ur ugnen. Lägg i brödet i grytan, lägg på locket och ställ in det i ugnen i 30 minuter.
Ta därefter bort locket och låt stå ytterligare 10-15 minuter, tills den fått en fin färg.