Sirapslimpa
Receptet ger en stor limpa
Tid: 2 1/2 timmar
Ugn: 200 grader
Ingredienser
25 g färsk jäst
3 dl vatten
105 g/3/4 dl ljus sirap
120 g/2 dl dinkelmjöl
420 g/7 dl vetemjöl
6 g/1 tsk tsk salt
50 g mjölkfritt margarin
En klick mjölkfritt margarin att smöra formen med
Lika delar vatten och sirap till pensling
Gör så här
Smula jästen i en bunke och blanda med vatten tills jästen lösts upp sig. Tillsätt sirap, dinkelmjöl och hälften av vetemjölet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt sedan resterande del av vetemjölet, salt och margarin. Knåda till en deg som är glansig och smidig. Den ska inte vara kladdig, då behöver du knåda längre. Smöra en brödform (11×31 cm) och lägg lägg ned degen där i.
Låt jäsa under handduk i 1 1/2 timme. Blanda lika delar vatten och sirap och pensla på degen. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Om du vill få en glansig yta på brödet, pensla med vatten och sirap även efter gräddning. Skiva brödet och lägg i en påse. Frys eller förvara i skafferi.