Bröd,  Recept

Långpannabröd 20 bitar

Ingredienser

4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 gr jäst
50 gr rumsvarmt smör
1 msk honung
1 tsk salt
Ca 8-10 dl vetemjöl

Gör såhär:
1. Häll i mjölk 6 dl av 8 och havregryn i en kastrull. Koka upp ”gröten” och ta sedan av den från plattan.
2. Häll sedan i 2 dl (resten) kall mjölk och låt det svalna till ca 37 grader.
3. Smula jästen i en degbunke.
4. Se till att smöret är rumsvarmt, är det för kallt kan du köra det i mikron i några sekunder.
5. Häll sedan i lite av havregryns röran i degbunken tills jästen löses upp.
6. Häll sedan i resten av ingredienserna. Mjölet har du i lite i taget. Låt sedan maskinen jobba några minuter, tänk på att det är under den här tiden som glutentrådarna skapas – de som gör degen     elastisk och smidig. Degen får vara lite kladdig men ändå smidig. Tänk att den ska släppa lite fint ifrån degbunkens väggar när den bearbetas. Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader. Ha i bakplåtspapper i en djup långpanna (standardmått 30×40 cm).
   Lägg i degen och platta ut den så den ligger jämnt i plåten. Jag plattade ut den med fingrarna och händerna.
8. Dela sedan upp degen i 20 bitar. Jag använder min pizza slice, degskrapa går också fint. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 30 minuter till. Sedan är det skjuts in i ugnen i ca 20-25 minuter. Allt hänger ju på Din ugn, håll koll på brödet. Det ska ha en fin färg uppepå. Ta ut brödet och skär upp det. Alltså, detta blev fantastiskt gott och saftigt! Jag är nästa mållös och så ini helsickes glad att ha ett bröd nu som är så sjukt gott! 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *