Hemma i KĂ„llered,  TrĂ€dgĂ„rd

Majs đŸŒœ och vindruvor 🍇

SlĂ€ngde ut en halv pĂ„se med popcorn. Har inte gjort nĂ„got vidare med majsen. Glömde till och med bort dem. I gĂ„r frĂ„ga gubben om jag sett de hĂ„riga kolvarna 😊. Wow 😼 sĂ„ hĂ€ftigt. Hoppas de blir klara snart.

Googla lite och fann följande info.

SÄ hÀr gÄr pollineringen till: Pappan sitter i toppen av  plantan och mamman, som Àr Àr kolven pryds med hÄr som liksom sticker ut frÄn kolven. Pollen frÄn pappan behöver trÀffa mammans hÄr för att barn (majskorn) ska bildas. Varje enskilt hÄrstrÄ behöver trÀffa av pappans frömjöl för att ett korn verkligen ska uppstÄ. TrÀffas inte alla hÄrstrÄn av pollen utvecklas inte kolvarna som vi Àr vana vid att se dem. Missas ett hÄrstrÄ  blir det en lucka i raden av majskorn. Ibland kan detta Àven intrÀffa vid kalla somrar dÄ blomningen intrÀffar sent sÄ att plantorna inte hinner med att blomma klart ( sÄ ni vet att det kanske inte Àr ert fel om det inte fungerar att odla majs, det kan vara kylan).

Odla inte majs i raka rader utan i grupper. DÄ blir det lÀttare för kolvarna att befruktas eftersom pollenkornen har större chans att trÀffa trÄdarna i gruppformationer. Jag hjÀlper ofta till med pollinringen nÀr jag ser att det dammar av frömjöl frÄn papporna uppe i toppen. DÄ brukar jag bryta av de torraste papporna och gÄ omkring bland majsen och smiska kolvarnas hÄr med dem. Det brukar ge ett bra resultat med fullmatade kolvar, ett hett tips för dig som bara odlar nÄgra plantor tex pÄ balkongen men ÀndÄ hoppas pÄ stora och fyllda kolvar.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *