Brysselkål med Bacon i ugnen
Här är ett smarrigt och enkelt recept med brysselkål, bacon och valnötter:
Ingredienser
- 500 g brysselkål.
- 1 pkt bacon (ca 125 g).
- 1 dl valnötter.
- 2 msk olivolja.
- 2–3 msk lönnsirap efter behag.
- Salt.
- Peppar/chiliflakes/vitlöksflan.
Tillagning
-
Förbered brysselkålen
- Skölj brysselkålen och ta bort de yttersta bladen om de är fula.
- Skär bort lite av roten och dela varje brysselkål i halvor.
-
Förbered baconet
- Skär baconet i mindre bitar.
-
Stek baconet
- Hetta upp en stekpanna och stek baconet knaprigt. Lägg det åt sidan på hushållspapper för att rinna av.
-
Rosta valnötterna
- Lägg valnötterna i samma panna (utan extra fett) och rosta dem snabbt på medelhög värme tills de börjar dofta gott. Lägg åt sidan. (va noga med att inte datum gått ut, lukta på nötterna)
-
Stek brysselkålen
- Häll olivoljan i stekpannan och stek brysselkålen på medelhög värme. Låt dem få en fin gyllenbrun färg och bli lätt mjuka, ca 7–10 minuter.
-
Tillsätt bacon och valnötter
- Lägg tillbaka baconet och valnötterna i stekpannan med brysselkålen.
-
Smaksätt
- Ringla över lönnsirapen och rör om så att allt täcks jämnt. Smaka av med valbara kryddor.
-
Servera
- Servera som tillbehör till en huvudrätt eller som en egen rätt tillsammans med bröd.
Denna rätt är perfekt för att höja smaken på en måltid och har en härlig kombination av sött, salt och nötigt!