Årstider,  Jul,  Recept,  Tillbehör

Räkcheesecake

Ingredienser

Botten:

  • 250 g Kavring (eller annat mörkt bröd)
  • 100 g smält smör

Fyllning:

  • 5 gelatinblad
  • 400 g Philadelphiaost
  • 3 dl crème fraiche (34 %)
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 burk röd kaviar/stenbitsrom
  • 500 g räkor med skal
  • 2–3 msk finhackad dill
  • 1–2 msk pressad citronsaft
  • Salt och peppar

Dekoration:

  • Ägg, räkor, dill eller annat passande

    Så här gör du:

    Botten:

    1. Mixa kavringen till smulor i en matberedare eller med stavmixer.
    2. Smält smöret och rör ned i brödsmulorna tills det blir en degig konsistens.
    3. Tryck ut blandningen i en springform (ca 24 cm i diameter). Ställ kallt.

    Fyllning:

    1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
    2. Rör ihop crème fraiche och Philadelphiaost till en jämn smet.
    3. Finhacka rödlöken (ta bara halva om den är stor).
    4. Skala och hacka räkorna och rör ner dem i ostsmeten tillsammans med löken, dill, citron och rom. Smaka av med salt och peppar.
    5. Smält gelatinbladen försiktigt på låg värme och rör ner i smeten. Blanda väl.

    Montering:

    1. Häll fyllningen över botten i formen och bred ut jämnt.
    2. Ställ in i kylen i minst 5 timmar, gärna över natten.

    Dekoration:

    1. Dekorera med ägg, räkor, dill eller efter eget tycke innan servering.

    Servera och njut av denna lyxiga, krämiga räkcheesecake! 🎉