Räkcheesecake
Ingredienser
Botten:
- 250 g Kavring (eller annat mörkt bröd)
- 100 g smält smör
Fyllning:
- 5 gelatinblad
- 400 g Philadelphiaost
- 3 dl crème fraiche (34 %)
- 1 rödlök, finhackad
- 1 burk röd kaviar/stenbitsrom
- 500 g räkor med skal
- 2–3 msk finhackad dill
- 1–2 msk pressad citronsaft
- Salt och peppar
Dekoration:
- Ägg, räkor, dill eller annat passande
Så här gör du:
Botten:
- Mixa kavringen till smulor i en matberedare eller med stavmixer.
- Smält smöret och rör ned i brödsmulorna tills det blir en degig konsistens.
- Tryck ut blandningen i en springform (ca 24 cm i diameter). Ställ kallt.
Fyllning:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
- Rör ihop crème fraiche och Philadelphiaost till en jämn smet.
- Finhacka rödlöken (ta bara halva om den är stor).
- Skala och hacka räkorna och rör ner dem i ostsmeten tillsammans med löken, dill, citron och rom. Smaka av med salt och peppar.
- Smält gelatinbladen försiktigt på låg värme och rör ner i smeten. Blanda väl.
Montering:
- Häll fyllningen över botten i formen och bred ut jämnt.
- Ställ in i kylen i minst 5 timmar, gärna över natten.
Dekoration:
- Dekorera med ägg, räkor, dill eller efter eget tycke innan servering.
Servera och njut av denna lyxiga, krämiga räkcheesecake! 🎉