Årstider,  Förrätt,  Jul,  Recept

Västerbotten Panacotta

4 portioner (eller 8 små portioner i snapsglas)

En härligt lyxig och krämig förrätt som passar perfekt till festliga tillfällen.

Ingredienser

  • 200 g Västerbottensost®, finriven
  • 1 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • Vitpeppar (efter smak)

Topping:

  • Löjrom eller kaviar
  • Finhackad rödlök
  • Finhackad gräslök
  • Fröknäcke (bryt i små bitar för servering) alternativ skär tunnbröd i smala remsor, stek dem på mellan värme.

Så här gör du (ca 80 min):

  1. Förbered gelatinbladet:
    Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten och låt det ligga i ca 5 minuter tills det mjuknar.

  2. Smält osten i grädden:
    Värm grädden i en kastrull på medelvärme. Tillsätt den finrivna Västerbottensosten och rör om kontinuerligt tills osten har smält helt.

  3. Smaka av:
    Tillsätt vitpeppar efter smak.

  4. Tillsätt gelatinet:
    Krama ur gelatinbladet och lägg det i den varma gräddblandningen. Rör om tills gelatinbladet har smält och blandats väl.

  5. Häll upp och kyl:
    Fördela blandningen jämnt i serveringsglas eller snapsglas. Låt stå i kylen i minst 1 timme (gärna längre) tills pannacottan har stelnat.

  6. Toppa och servera:
    Toppa pannacottan med löjrom eller kaviar, finhackad rödlök, gräslök och små bitar av fröknäcke. Servera och njut!


Tips: Den här rätten kan förberedas dagen innan för att spara tid vid servering.

Lycka till och smaklig måltid!