Västerbotten Panacotta
4 portioner (eller 8 små portioner i snapsglas)
En härligt lyxig och krämig förrätt som passar perfekt till festliga tillfällen.
Ingredienser
- 200 g Västerbottensost®, finriven
- 1 gelatinblad
- 2 dl vispgrädde
- Vitpeppar (efter smak)
Topping:
- Löjrom eller kaviar
- Finhackad rödlök
- Finhackad gräslök
- Fröknäcke (bryt i små bitar för servering) alternativ skär tunnbröd i smala remsor, stek dem på mellan värme.
Så här gör du (ca 80 min):
-
Förbered gelatinbladet:
Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten och låt det ligga i ca 5 minuter tills det mjuknar. -
Smält osten i grädden:
Värm grädden i en kastrull på medelvärme. Tillsätt den finrivna Västerbottensosten och rör om kontinuerligt tills osten har smält helt. -
Smaka av:
Tillsätt vitpeppar efter smak. -
Tillsätt gelatinet:
Krama ur gelatinbladet och lägg det i den varma gräddblandningen. Rör om tills gelatinbladet har smält och blandats väl. -
Häll upp och kyl:
Fördela blandningen jämnt i serveringsglas eller snapsglas. Låt stå i kylen i minst 1 timme (gärna längre) tills pannacottan har stelnat. -
Toppa och servera:
Toppa pannacottan med löjrom eller kaviar, finhackad rödlök, gräslök och små bitar av fröknäcke. Servera och njut!
Tips: Den här rätten kan förberedas dagen innan för att spara tid vid servering.
Lycka till och smaklig måltid!