Focaccia – Oliver och Fetaost
24×33 cm plåt eller form
Ingredienser:
500 g vetemjöl special (vanligt funkar också)
2 tsk salt
2 tsk torrjäst
4 1/2 dl fingervarmt vatten
Olivolja
flingsalt
Valfri topping
Instruktioner:
– Blanda mjöl, salt och jäst i en skål eller bunke.
– Häll försiktigt i vatten samtidigt som du rör om med en träslev eller spatel. Rör om tills du har en kletig deg och inget av mjölet syns.
– Smörj insidan av en annan skål rikligt med olivolja, använd en degskrapa för att tippa ner degen i den oljade skålen. Forma en boll och smörj in den med olivolja ovanpå också.
– Täck med plastfolie eller annat som håller riktigt tätt och låt jäsa i kylen 18-24 timmar.
– Skrapa degen ur skålen och tippa ner på en ugnsplåt ordentligt insmord med olivolja eller annan form (om du är osäker om degen kommer fastna så använd bakplåtspapper och smörj in det med olivolja innan du lägger på degen).
– Vik degen uppifrån mot botten, nerifrån uppåt och sedan från båda sidorna in mot mitten. Vänd på degen så att du har skarven ner och använd olivolja för att smörja in toppen också.
– Låt stå i rumstemperatur utan att täcka över 2-4 timmar (beroende på hur varmt det är, mjölet etc.) tills degen dubblat i storlek och fått fina luftbubblor.
– Sätt ugnen på 220 grader.
– Ha på valfri topping eller bara olivolja och flingsalt. Smörj fingertopparna med olivolja och tryck försiktigt små hål över hela degen (men inte för mycket).
– Sätt genast in plåten i ugnen och baka i nedre delen av ugnen (bäst för krispig botten) ca 30 minuter eller tills den fått fin färg.
– Låt svalna något innan du skär upp.