Inlägg 3+2+1: Gräslöksblommor – från vasen till tallriken
Hitta ett inlägg om att man kunde lägga in gräslöks-blommor?! Jag som alltid bara knipsat av dem, slängt dem eller stoppat dem i en vas. Aldrig haft en tanke på att de faktiskt går att äta – och till och med är goda!
Så jag letade upp ett recept på inlagda gräslöks-blommor, testade – och wow. Det blev godare än jag trott! Lite syrligt, lite lökigt, helt perfekt som topping på en smörgås , i sallad eller till grillat.
Men jag nöjde mig inte där. Jag strödde över några färska blommor direkt i en pastasallad också. Maken tittade på mig som om jag blivit helt galen… tills han smakade. Succé!
Så nästa gång du står där med blommande gräslök – ät dem!
När jag ändå var i gång med 3+2+1 lag så även gurkor, rödlök och rädisorna. Jag föredrar att koka i hop det och sedan slå i hop inlägget och råvaran.
Recept: Inlägg 3+2+1
(det vill säga 3 delar vatten, 2 delar socker, 1 del ättika)
Ingredienser:
-
3 dl vatten
-
2 dl strösocker
-
1 dl ättiksprit (12%)
-
En nypa salt (valfritt)
-
Färska gräslöksblommor (rensade och sköljda)
Gör så här:
-
Koka upp vatten, socker och ättika tills sockret lösts upp. Låt lagen svalna.
-
Lägg gräslöksblommorna i en väl rengjord glasburk.
-
Häll över den kalla lagen så att det täcker blommorna helt.
-
Sätt på lock och ställ in i kylskåp. Låt stå minst 1–2 dagar innan du smakar.
Tips:
– Passar perfekt till sallader, smörgåsar, ostbrickor – eller bara som prydlig liten smak explosion på tallriken.
– Färgen blir också underbart lila!
Vill du ha en variant med lite mer sting, kan du också lägga i några vitpepparkorn eller en liten bit röd chili.