Blommor,  Medicinalväxter/Nytto,  Recept,  Tillbehör

Inlägg 3+2+1: Gräslöksblommor – från vasen till tallriken

Hitta ett inlägg om att man kunde lägga in gräslöks-blommor?! Jag som alltid bara knipsat av dem, slängt dem eller stoppat dem i en vas. Aldrig haft en tanke på att de faktiskt går att äta – och till och med är goda!

Så jag letade upp ett recept på inlagda gräslöks-blommor, testade – och wow. Det blev godare än jag trott! Lite syrligt, lite lökigt, helt perfekt som topping på en smörgås , i sallad eller till grillat.

Men jag nöjde mig inte där. Jag strödde över några färska blommor direkt i en pastasallad också. Maken tittade på mig som om jag blivit helt galen… tills han smakade. Succé!

Så nästa gång du står där med blommande gräslök – ät dem!

När jag ändå var i gång med 3+2+1 lag så även gurkor, rödlök och rädisorna. Jag föredrar att koka i hop det och sedan slå i hop inlägget och råvaran.

Recept: Inlägg 3+2+1

(det vill säga 3 delar vatten, 2 delar socker, 1 del ättika)

Ingredienser:

  • 3 dl vatten

  • 2 dl strösocker

  • 1 dl ättiksprit (12%)

  • En nypa salt (valfritt)

  • Färska gräslöksblommor (rensade och sköljda)

Gör så här:

  1. Koka upp vatten, socker och ättika tills sockret lösts upp. Låt lagen svalna.

  2. Lägg gräslöksblommorna i en väl rengjord glasburk.

  3. Häll över den kalla lagen så att det täcker blommorna helt.

  4. Sätt på lock och ställ in i kylskåp. Låt stå minst 1–2 dagar innan du smakar.

Tips:
– Passar perfekt till sallader, smörgåsar, ostbrickor – eller bara som prydlig liten smak explosion på tallriken.
– Färgen blir också underbart lila!

Vill du ha en variant med lite mer sting, kan du också lägga i några vitpepparkorn eller en liten bit röd chili.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *