Dag 10

En av höjdpunkterna under julen är ju allt det goda julgodiset!  Här har jag samlat alla julgodisfavoriter du kan göra själv.

1.Rocky road

Rocky road är det ultimata julgodiset – det är knaprigt, krispigt, segt och alldeles underbart!

Ingredienser

  • 300 g Mörk choklad 
  • 100 g Nougat 
  • 200 g Mjuka kolor, t ex Dumle
  • 100 g Skumtomtar
  • 2 dl Salta jordnötter
  • 1,5 dl Cornflakes

Gör så här

  1. Smält chokladen och nougaten tillsammans på mycket svag värme i en kastrull eller på låg effekt i mikro. Rör ihop till en slät smet.
  2. Klipp kola och skumtomtar i små bitar. Rör ner i chokladblandningen med nötter och corn flakes.
  3. Häll upp i en form med bakplåtspapper, ca 20×20 cm. Låt kallna helt och skär rocky road-julgodiset i bitar.

2. English toffee

 

Ingredienser

  • 100 g Smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 1 msk Glykos sirap

Topping

  • 1 dl Rostade pistagenötter
  • 1 dl Rostade hasselnötter
  • 1 dl Rostade valnötter
  • ½ tsk Flingsalt

Gör så här

  1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, ljus sirap och glykossirap.
  2. Rör bara i början när kolan kokas för att minimera att den sockrar sig. Koka utan lock tills smeten är 125°, eller tills smeten håller ett kulprov.
  3. Lägg bakplåtspapper i en form, ca 15 x 20 cm. Häll ner smeten. Fördela nötterna över kolan och tryck till lätt.
  4. Låt stelna i kylen. Skär english toffee bitar. Strö över lite flingsalt vid servering.

3. Knäck

Ingredienser

  • 2 dl Vispgrädde
  • 2 dl Ljus sirap
  • 2 dl Strösocker
  • 1 dl Skållad, hackad mandel
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 124°, ca 20-35 min.
  3. Tillsätt mandel och smör.
  4. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt.

4. Marmorerade mozartkulor

Ingredienser

  • 50 g nougat
  • 250 g marsipan (röd + grön)
  • 200 g vit choklad
  • 25 g mörk choklad

Gör så här

1. Skär nougaten i 22 små rutor. Skär marsipanen i 22 bitar och platta till. Rulla in nougaten i marsipanen, hälften i röd marsipan och hälften i grön.
2. Hacka och smält chokladsorterna var för sig. Häll den vita chokladen i en liten djup skål. Ringla lite av den mörka chokladen ovanpå den vita.
3. Doppa kulorna i chokladen, ev med hjälp av en tandpetare. Ringla på lite mer av den mörka chokladen efter att du doppat kulorna.
4. Låt stelna på bakplåtspapper.


5. Vaniljfudge med hallonbåtar

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 4 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 2 dl marshmallowfluff
  • 200 g vit choklad
  • 150 g hallonbåtar, ca 1 1/2 dl
  • 2 tsk färskpressad citronjuice

Gör så här

1. Smörj ett smörpapper lätt och forma det till en låda, ca 18×18 cm.
2. Mät upp vispgrädde, socker, smör och marshmallowfluff i en kastrull. Värm upp blandningen under omrörning tills det har smält och är en slät smet. Låt därefter smeten koka tills den håller 118°, ca 20 minuter. Rör om med jämna mellanrum så att smeten inte bränns vid.
3. Hacka chokladen i mindre bitar och lägg åt sidan.
4. Lägg hallonbåtarna i en kastrull. Tillsätt citronsaft och värm upp på svag värme tills det har smält till en segrinnande såskonsistens. Låt kastrullen stå kvar på eftervärmen så att den rinnande konsistensen behålls.
5. När gräddsmeten är färdig, dra kastrullen från värmen och tillsätt den hackade chokladen. Rör om tills den har smält och bre ut smeten i formen.
6. Ringla genast över hallonsmeten och rör om till ett swirlmönster med hjälp av exempelvis en tesked.
7. Ställ formen svalt att stelna. Lossa sedan fudgen från papperet och skär upp i bitar. Förvara godiset torrt och svalt.

Pro tips
I stället för att smälta hallonbåtarna kan du klippa dem i mindre bitar och blanda ner dem i den nykokta smeten precis innan den hälls ut i formen. Då får du i stället röda prickar i godiset!


6. Fransk nougat

Ingredienser

  • 100 g Sötmandel, skållad
  • 100 g Pistagenötter
  • 1 dl Glykos sirap
  • 3 dl Strösocker
  • 1 dl Flytande honung
  • 1 dl Vatten
  • 2 Stora äggvitor

Gör så här

  1. Värm ugnen till 150°.
  2. Lägg ut mandlar och pistagenötter på en plåt och rosta i ugnen utan att de tar färg i ca 15 min.
  3. Förbered en form (ca 20×30 cm) med oljat bakplåtspapper i.
  4. Koka upp socker, sirap och honung till 150° i en tjockbottnad kastrull.
  5. Vispa under tiden äggvitorna till ett vitt och fast skum med en elvisp.
  6. Tillsätt långsamt den varma sockerblandningen i en tunn stråle och fortsätt vispa i ca 10 min tills äggvispet är vitt och luftigt.
  7. Rör varmsamt i de rostade nötterna och blanda tills de är jämnt fördelade.
  8. Häll smeten i den oljade formen och jämna ut nougaten med hjälp av oljade händer.
  9. Låt svalna innan du skär den franska nougaten i kuber med en oljad kniv.
  10. Förvara i en glasburk i rumstemperatur för längst hållbarhet

7. Bounty Road med cashewnötter

Ingredienser
  • 300 g mörk choklad 70 % (av god kvalitet)
  • 100 g sötmandel
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 240 g Bounty
  • 1 dl cashewnötter
  • 2 dl minimarshmallows

Gör så här

  1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Det går även bra att smälta den i micro, se bara till att den inte blir för het.
  2. Rosta mandeln med skal i en torr och het stekpanna med flingsalt tills den fått färg. Häll över dem på en tallrik och låt dem svalna.
  3. Skiva Bounty i 1 cm breda bitar och blanda ner den i chokladen tillsammans med mandel, cashews och marshmallows. Spara gärna lite att strö över som garnityr.
  4. Fyll blandningen i en plåt, cirka 3 cm tjock, strö över det du eventuellt har sparat och låt stelna.
  5. Bryt eller skär godiset i bitar.

8. Mozartrutor med marsipan och nougat

Ingredienser

  • 200 g nougat, odense
  • 200 g marsipan eller mandelmassa
  • 150 g mörk choklad
  • 1 msk hackad mandel

Gör så här

1. Skär nougaten och marsipanen i 4 lika stora stänger vardera. Lägg sedan ihop stängerna till 2 limpor, så att de bildar schackrutemönster i kortändarna. Du får modellera lite och skära till med kniv där det blir ojämnt.
2. Hacka och smält chokladen över vattenbad och pensla limporna runt om. Strö hackad mandel på toppen och låt stelna. Ställ i kylen.
3. Ta fram limporna ur kylen en halvtimme innan de ska serveras. Skär i skivor med vass kniv.

Pro tips
Lägg in nougaten i kylen en halvtimme innan du ska börja så är den lättare att arbeta med.


9. Chokladkolor med muscovadosocker

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 270 g ljust muscovadorörsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • ¾ dl kakao
  • 25 g smör

Gör så här
1. Lägg alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Koka på medelhög värme under omrörning i 15–20 minuter.
2. Klicka ner smöret och rör om tills det smält. Dra av kastrullen från värmen och gör kulprovet.
3. Kulprov: Ta upp lite av kolan med en sked och droppa ner i ett glas med kallt vatten. Du ska kunna rulla en kula av kolan. Är smeten för lös så koka lite till. Är du osäker så använd en termometer, koka till 120–125°.
4. Häll upp den färdigkokta kolan på ett lätt oljat bakpapper i en form, 20×20 cm. Låt stelna i rumstemperatur.
5. Skär kolan i bitar. Om du vill så slå in kolan i papper och klistra på en söt julig etikett.

Pro tips
Varför inte prova att koka din kola på både mörkt och ljust muscovadosocker? En sats av varje och julen är räddad!

Muscovadosocker har annorlunda textur och utseende jämfört med strösocker. Något fuktigt och kan stelna i en klump om det torkar. Det är inget konstigt, men förvara gärna ditt muscovadosocker i kylen så är det lättare att handskas med.