Dag 15

Ditt foto på en kudde

Ta ett familjefoto och printa på ett utskriftsvänligt tyg. Börja med att skanna och ladda upp fotot till din dator. Justera bilden efter önskemål och lämna en centimeters kant runt den för sömsmån. Skriv ut på ett bläckstråletygark. Om det behövs, trimma tyget och klipp sedan en bit av samma storlek bakstycke, som linne eller tyg.

Nåla ihop de två tygbitarna med rätsidan vända mot varandra. Sy runt kudden längs sömsmånen, lämna en fyra tum bred öppning på ena sidan. Använd en liten sax för att klippa hörnen och vänd sedan kudden rätsidan ut. Tryck ut hörnen, stryk ut eventuella rynkor och fyll kudden med lös fiberfill-stoppning innan du syr ingen  öppningen.


Blås med hårtork mot ett ljus

Du behöver:

Ett blockljus
Glanspapper
Skrivarpapper
Ett foto eller en teckning
En sax
En bit tejp
Vaxpapper
Hårtork

Gör så här:

Men med detta lilla knep kan du verkligen skapa något helt unikt och jag är säker på att den som får en sådan här julklapp kommer bli glatt överraskad. 

Allt du behöver? Ett ljus, papper, sax, tejp och en hårtork. 

Så här gör du ett blockljus med en personlig bild – enkelt men samtidigt otroligt snyggt. 

Du behöver: ett blockljus, glanspapper, ett foto eller en teckning (om du ska använda ett foto fungerar det bäst om du har en laserskrivare eller laserkopiator), en bit tejp, pergament/vaxpapper samt en hårtork.

  1. Eftersom glanspappret blir för tunt att köra direkt in i skrivaren så fäster du det på ett vanligt utskriftspapper med en bit tejp.
  2. Lägg i skrivaren och se till så att glanspappret är den sidan som får utskriften på sig.
  3. Skriv ut bilderna, ta bort utskriftspappret och klipp ut bilderna ut glanspappret. Fäst sedan bilderna på ljuset.
  4. Lägg vaxpapper runt om för att det ska hållas på plats.
  5. För att det ska värmas upp blåser du med en hårtork på medelvärme i 3-5 minuter.
  6. Ta bort vaxpappret och ditt ljus är klart!
  7. Inte så dumt, eller hur?

Det finns massor av exempel och inspiration att hitta på nätet


Överföra ett foto till trä 

Idén är superenkel att efterlikna och ser riktigt fin vintage ut. Svartvita bilder skrivs bäst ut på enkelt kopieringspapper. Du kan också välja ett färgat motiv. En sak måste vi dock erkänna att inte alla detaljer överförs korrekt. Resultatet är en rustik bild jämfört med normal utskrift. En ren träskiva är idealisk som yta, men också som duk. Det lim som behövs för att få bästa resultat kallas Gel Medium. En speciell fotoöverföringskanna finns också i butikerna.

Instruktioner

Illustrationen du vill överföra till träet ska skrivas ut på vanligt kopieringspapper. Det är också bäst att använda tunt papper, men definitivt inte fotopapper. Du bör skriva ut bilden eller motivet med en laserskrivare. Använd en enkel träskiva av furu för ytan. Du kan också använda duk. Det finns dock en risk att färgen på ytan gnider av och smetar ut. Men naturligtvis kan stora, konstnärliga effekter erhållas på detta sätt. Framför allt är det viktigt att ytan är väldigt slät så att bilden får kontakt med den överallt när den överförs.

Överför foto till trä steg för steg 

Träet kan slipas ner lite om det inte är så slätt. Om du gillar färgen på det naturliga träet, låt det vara så. Annars kan du göra den ljusare så att bilden verkligen kommer till sin rätt. Använd helt enkelt vit akrylfärg. Du kan späda detta med vatten om du inte vill ha en ogenomskinlig vit. Applicera en eller flera lager vita och låt torka helt.

Applicera limet jämnt på bilden och ytan. Du kan använda en svamp eller en trasa. Det måste göras snabbt, annars kommer papperet att riva. Lägg sedan fotot med motivet nedåt på träet och släta försiktigt ut det utan några bubblor. Nu måste du ha tålamod och låta det torka över natten eller föna i 15 minuter.

Nästa dag, fukta papperet med en våt svamp. Doppa papperet tills det är halvtransparent och väl mjukat. Alternativt kan du fukta bilden precis under kranen. Skivan får inte vara helt nedsänkt i vatten, annars kommer träet att svälla och deformeras. Nu måste allt papper gnidas försiktigt bort.

Att ta bort papperet är lite krångligt och du måste göra det riktigt noggrant. Däremellan ska motivet få torka ut och vid behov fuktas igen. Motivet finns kvar på det vattenolösliga överföringsmediet och överförs nu till träet. Det är bäst att förbereda en svamp och en skål med ljummet vatten. Mjuka först papperet och gnugga det försiktigt.

När alla papper har tagits bort förseglas bilden igen med ett lager lim. För en perfekt finish, applicera trälack i halvblank eller blank, beroende på din smak. Om du ställer ut dina verk utomhus är det vettigt att använda väderbeständig utomhuslack. På grund av beläggningen med lack håller bilden inte bara längre utan även färgerna blir rikare och mer strålande.


Dekorera ljus med servetter

Youtube är oftast min inspirationskälla och har sett flera videos med decoupage på ljus. Jag skaffade mig några blockljus från IKEA och servetter och testade mig fram. Jag använde mig dock inte av decoupage lim, utan jag ”limmade” fast servetten med värme.

Jag började med att ta bort alla lager med papper från servetten, tills bara en fanns kvar. Sen tog jag en pensel med lite vatten och penslade runt bilden som jag ville ha, i det här fallet var det juldekoration.