Dag 18

Så gör du egna ljusstakar av trolldeg

Ingredienser

  • 1 sats
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl salt
  • 2 dl vatten
  • 2 msk rapsolja
  • ev hushållsfärg och hobbyfärg

Gör så här

  1. Blanda mjöl, salt, vatten och olja till en smidig deg. Tillsätt lite mer vatten om degen blir för torr, och lite mer mjöl om degen blir för blöt. Testa gärna om degen är bra genom att låta en degbit dingla ner från handen, om den töjs ut är degen för lös.
  2. Färga ev degen med hushållsfärg.
  3. Forma degen till valfria figurer (figurerna ska inte ätas). För mer hållbara figurer, grädda dem i mitten av ugnen 2–4 timmar på 100°C tills de är helt torra (tiden varierar beroende på storlek och tjocklek på figurerna).
  4. Låt svalna. Måla gärna figurerna med hobbyfärger.

Dela upp trolldegen i mindre bitar. Forma till lussekatter, enkla eller dubbla. Gör dem inte för små, då blir de lätt instabila och funkar inte lika bra som ljusstake. Pssst! Det blir även snyggt att stansa ut exempelvis hjärtan, stjärnor och grisar med pepparkaksformar.

Tryck ner små ljushylsor i mitten på varje lussekatt.
Lägg ljusstakarna på en bakplåtpappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen 2–4 timmar på 100°C (tiden varierar beroende på storlek och tjocklek). De ska vara helt torra och hårda runt om när de är klara. Låt svalna. Limma eventuellt fast ljushylsorna om de sitter löst (men var försiktig, de är mycket varma när de precis kommit ut ur ugnen).
Måla figurerna med hobbyfärg. Strö över dekorationsglitter medan hobbyfärgen fortfarande är fuktig. Låt torka.
Sätt små ljus i hylsorna och ställ ut ljusstakarna på exempelvis julbordet. Men tänk på att aldrig lämna tända ljus obevakade. Speciellt små ljus brinner ner snabbt!