Dag 2

Gör egen god julig kvass

Det är viktigt att ha väl rengjorda kärl, handdiska och skölj noga.

Skala ingefäran. Det kan finnas jord på skalet som gör att kvassen möglar.

Tvätta frukt och bär. Du behöver inte skrubba, men se till att till exempel äppelskal inte ha skador som kan vara på gång att mögla.

Använd rumstempererat vatten

och gärna en burk och flaska med snäpplock och gummiring. Det kan bli bra tryck, speciellt vid andra fermenteringen. Vid andra fermenteringen tycker jag att en petflaska som man tryck till är bäst. lättare att se när det har jäst och flaskan är utspänd.

Ingredienser

1 liter Vatten

2 msk Honung

1 tsk Citronzest 

2 msk Färskpressad citronsaft

20 g Färsk Ingefära

2 st Röda äpplen

1 st Apelsin

1 st Kanelstång

0,5 tsk Kardemumma 

8 st nejlikor

Så här får du till citronzest

Ingredienser

STEG 1: Första jäsningen

Sterilisera, eller diska åtminstone noga, en stor glasburk som rymmer ca 1,5 liter.

Häll upp 1 liter kallt vatten i glasburken och låt stå i lugn och ro tills vattnet har rumstemperatur. Blanda då i honungen och rör tills honungen löst upp sig.

Tvätta äpplena och skär bort kvist och kärnhus. Tärna till cirka sockerbitsstora bitar.

Filéa apelsinen genom att skära längs med skalets innerkant, så att apelsinköttet blottas. Fortsätt hela vägen runt. Skär sen ut klyftor ur varje ”fack” genom att följa med kniven på insidan av mellanväggarna.

Skala och skiva ingefäran.

Lägg i äpplen, apelsin, ingefära, kanelstång, kardemumma och nejlikor i honungsvattnet.

Rör om.

Stäng locket och låt stå i rumstemperatur i 2 (till 3) dygn. Skaka försiktigt på burken ett par gånger om dagen så att allt rörs om. Du behöver inte öppna locket.

Efter 2-3 dygn kan du smaka på dryck och frukt. Du kan sila av och dricka den som den är nu om du vill. Vill du ha kolsyra går du vidare till steg 2.

STEG 2: Andra jäsningen för kolsyra

Sila bort äpplen etc och häll upp på en rengjord flaska, gärna med snäpplock.

Låt stå i rumstemperatur i 2 (till 3) dygn. Ju varmare du har inne desto fortare går processen.

Vänd gärna på flaskan då och då så att drycken rörs om.

Eter ca 2 dygn öppna försiktigt flaskan och smaka. Låt stå längre om du vill ha mer kolsyra.

Det kan bli rejält tryck så skaka INTE flaskan först för att ”kolla bubblor” (Just sayin’)

När du är nöjd med kolsyran ställ in och förvara i kylen. Fermenteringen avstannar då.

Håller i kylen i ca 5 dygn.


Variera med de julsmaker du gillar

Ingredienser

1,5 dl honung

1,5 dl russin

2-3 torkade fikon, hackade

3-4 katrinplommon, hackade

2 stjärnanis

1 kryddnejlikor

1 äpple, skivade

0,25 tsk ingefära, riven

0,25 citron, saften av

0,25 dl vassle

Instruktioner

STEG 1: Första jäsningen

Använd en ca 1,5 liters burk och gör rent den väl innan användning.

Värm lite vatten i en kastrull och lös upp honungen i. Det ska inte koka utan bli så varmt att honungen löser upp sig precis.

Häll alla ingredienser i glasburken och fyll på med vatten. Fyll ungefär upp till burkens ”skuldra”, så att det är några centimeter kvar till kanten. Burken måste vara helt lufttät.

 Låt stå 5-7 dagar i rumstemperatur. Snurra lite på burken varje dag så att det som eventuellt flutit upp till ytan täcks igen. Vill du ha kolsyra går du vidare till steg 2.

STEG 2: Andra jäsningen för kolsyra 

Sila bort frukten etc och häll upp på en rengjord flaska, gärna med snäpplock.

Låt stå i rumstemperatur i 2 (till 3) dygn. Ju varmare du har inne desto fortare går processen.

Vänd gärna på flaskan då och då så att drycken rörs om.

Eter ca 2 dygn öppna försiktigt flaskan och smaka. Låt stå längre om du vill ha mer kolsyra.

Det kan bli rejält tryck så skaka INTE flaskan först för att ”kolla bubblor” (Just sayin’)

När du är nöjd med kolsyran ställ in och förvara i kylen. Fermenteringen avstannar då.

Håller i kylen i ca 5 dygn.


Gör egen vassle

Först ut är nu hur du kan göra egen vassle (eller vassla). Vassle är en tacksam startkultur när man vill baka, blötlägga säd eller fermentera mat och dryck. Vasslen består av vatten, vattenlösliga proteiner, nyttiga bakterier, mjölksocker (laktos) samt en del mineraler och vitaminer. 

Vassle är rikt på enzymer och levande bakterier och är perfekt att använda som startkultur eller tillsätta i en juice eller smoothie för att få ett extra tillskott av goda bakterier.

Ingredienser

1 liter ekologisk, naturell yoghurt, kefir eller surmjölk/filmjölk

sil

skål

handduk/bomullstyg/kaffefilter/ostduk

Instruktioner

Sätt en handduk i en sil och ställ ovanför en skål.

Häll i yoghurten i duken och låt det droppa genom silen i några timmar eller över natten.

Sätt vasslen som rinner igenom duken i en glasburk med tätt lock och förvara i kylskåp tills du behöver den.

Den ljusgula vätskan som rinner den i skålen är alltså vassle som du kan använda vid fermentering av både mat och dryck. Den håller sig i månader i kylskåp.

Det som blir kvar i duken kan du använda till annat. Riv gurka och vitlök och tillsätt salt, olivolja, vinäger och dill och gör tzatziki. Eller smaksätt med kryddor och örter som använd som bredbar färskost.

Lycka till!