Dag 20

Bjud gästerna på en härlig Eggnog! Perfekt framför brasan eller till julminglet.

Ingredienser

  • 4 stÄgg
  • 100 gram (1 deciliter)Socker
  • 7 deciliterMjölk
  • 2 deciliterGrädde
  • 1/2 deciliterMörk rom
  • 1 deciliterCognac
  • Muskot och rivet apelsinskal (till servering)

Gör så här

  • 1 Separera gulor och vitor.
  • 2 Vispa gulorna med ca hälften av sockret tills de är ljusa och fluffiga.
  • 3 Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt resten av sockret. Vispa till en maräng.
  • 4 Blanda samman de vispade gulorna och vitorna med en slev. Försök att behålla så mycket luft som möjligt i smeten.
  • 5 Blanda i rom och cognac i smeten. Blanda i hälften av grädden.
  • 6 Vispa resterande grädde tjock och rör ner den försiktigt
  • 7 Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  • 8 Servera i små glas med riven muskot och rivet apelsinskal.

Annorlunda eggnog

 Hemligheten är… Nutella!

Ingredienser

  • 4-6 glas
  • 4  ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl nutella eller annan hasselnötskräm
  • 6 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1  apelsin

Gör så här

  1. Knäck äggen och lägg gulorna i en bunke och vitorna i en annan.
  2. Vispa upp vitorna med hälften av sockret tills konsistensen är som lösvispad grädde.
  3. Värm Nutella, mjölk och grädde i en kastrull.
  4. Vispa gulorna luftigt med resten av sockret. Häll i den varma mjölkblandningen under omrörning.
  5. Rör i vitorna och smaka av med pressad apelsin.

Tips

Byt ut apelsinsaften mot mörk rom.

Toffee eggnog

Ingredienser

  • 4-6 glas
  • 4  ägg
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1  vaniljstång
  • apelsin

Gör så här

  1. Knäck äggen och lägg gulorna i en bunke och vitorna i en annan.
  2. Vispa upp vitorna tills konsistensen är som lösvispad grädde.
  3. Smält sockret gyllenbrunt i en kastrull. Sänk värmen och rör i mjölk och grädde.
  4. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg i kastrullen och sjud upp.
  5. Vispa gulorna luftigt. Häll i den varma mjölkblandningen under omrörning.
  6. Rör i vitorna och smaka eventuellt av med pressad apelsin.

Tips

Ringla lite kolasås i glasen innan de fylls. Smaksätt gärna med mörk rom.

 Rostad kokos

Ingredienser

  • 4-6 glas
  • 4  ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 dl ananasjuice
  • 2 msk riven kokos
  • rivet limeskal

Gör så här

  1. Knäck äggen och lägg gulorna i en bunke och vitorna i en annan.
  2. Vispa upp vitorna med hälften av sockret tills konsistensen är som lösvispad grädde.
  3. Vispa gulorna med resten av sockret luftigt. Häll först i kokosmjölken under omrörning och sedan ananasjuicen.
  4. Rosta kokosen gyllenbrun i en stekpanna.
  5. Rör i vitorna och häll upp i glas, strö över kokosen, toppa gärna med lite rivet limeskal och servera.

Julig apelsin eggnog

Ingredienser

  • 1  vaniljstång
  • 4 dl mjölk (3%)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1  kanelstång
  • 1/2 tsk finriven muskotnöt
  • 3  äggulor
  • 1/2 dl råsocker
  • 1 tsk finrivet apelsinskal
  • ev 4 msk mörk rom

Gör så här

  1. Dela vaniljstången längsmed och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och frön, kanel och muskot i en kastrull.
  2. Vispa äggulor, råsocker och apelsinskal fluffigt i en bunke. Lyft upp kanel- och vaniljstången. Vispa ner den varma gräddmjölken i äggvispet. Tillsätt ev rom.
  3. Häll upp i glas och toppa gärna med extra apelsinskal och malen kanel.