Dag 21

 

Tranbärssylt 

Ingredienser

  • 3 obehandlade apelsiner
  • 220 g tranbär (färskt eller från glaset efter önskemål)
  • 60 ml whisky
  • apelsinjuice
  • 1 kg konserveringssocker (1: 1)

Gör så här

  1. Tvätta apelsiner, skär i tunna skivor och skär sedan i kvartar. 
  2. Lägg apelsinkvarteren, whiskyn och tranbären i en kastrull och fyll upp till ett kilo med apelsinjuice. 
  3. Tillsätt sedan konserveringssockret och koka upp under omrörning. Låt sjuda i 4 minuter. 
  4. Häll den färdiga julmarmeladen i burkar, skruva på och låt stå upp och ner i 10 minuter.

 

Pumpa, äpple och kanel sylt

Ingredienser

  • 500 Hokkaido
  • 500 g äpplen
  • 500 konserverings socker (1: 2)
  • 50 ml calvados (eller annan fruktsprit)
  • 200 ml äppeljuice
  • 1 nypa kanel
  • 1 msk färskpressad citronsaft

Gör så här

  1. Skala och kärna ur pumpan och äpplena och låt stå i en kastrull med konserverings socker och äppeljuice i en timme. 
  2. Detta kommer att ge frukterna tid att bilda juice. Om du vill göra julmarmeladen själv, tillsätt kanel och citronsaft och låt allt koka upp under omrörning. Tillsätt calvados, koka upp igen, fyll i glas och lägg dem på det stängda locket i 5 till 10 minuter. 
  3. Vänd den sedan och låt den svalna. Frukterna kan också pureras före tillagning.