Dag 22

Julgodis från andra länder 

1.Turrón (Spanskt julgodis)

Ingredienser

  • 250 g socker
  • 250 g rinnande honung
  • 500 g mandel
  • 4 äggvitor

Gör så här

    1. Skålla och skala mandlarna, rosta dem sedan i ugn i 250 grader i ca 10-15 min. Mixa dom. 
    2. Värm socker och honung i en kastrull på svag värme. Vispa äggvitorna till hårt skum. 
    3. Tillsätt de vispade äggvitorna i socker-och honungsblandningen på spisen. 
    4. Rör utan uppehåll i ca 10 minuter eller tills den fått en fin brun färg (karamelliserats). 
    5. Tag bort blandningen från spisen, tillsätt den malda mandeln och rör om ordentligt. B
    6. red ut blandningen i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper, efter drygt 2 timmar är turrónen färdig.
    7. Skär i bitar och förvara dem i kylen.

 2.Christmas Pudding ( Storbritannien )


Ingredienser

  • 75 g mjöl
  • 75 g ströbröd
  • 150 g suet (Suet är det råa, hårda fettet från nötkött, lamm eller fårkött som finns runt länden och njurarna.) / smör
  • 150 g russin
  • 150 g vinbär
  • 100 g hackat äpple (ungefär ett stort äpple)
  • 125 g vitt socker
  • 50 g kanderad skal
  • ½ tsk blandad krydda
  • En nypa salt
  • 100ml konjak plus 50ml för servering
  • 3 små ägg

Gör så här

  1. Börja med att lägga alla torra ingredienser i en skål och blanda ihop dem för hand.
  2. Häll i 3 små ägg och 100 ml konjak innan du rör om igen.
  3. Fodra din valda form med smör och fyll den med blandningen med en träslev, se till att varje bit av utrymme är fyllt, särskilt botten av formen.
  4. Täck toppen med en våt, mjölad trasa och sätt in ett veck i materialet för att ge utrymme för blandningen att höja sig.
  5. För att ånga puddingen, placera den fyllda formen i en kastrull med kokande vatten, och se till att vattennivån är ungefär halvvägs upp i formen.
  6. Ånga i cirka 4 timmar. För att servera, vänd försiktigt upp ur formen.
  7. När du serverar, värm försiktigt lite konjak och häll det sedan över puddingen innan du flamberar den.

3. Bûche de noël ( Frankrike )

Chokladbotten

  • 5 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 3/4 dl mjölk
  • Fyllning:
  • 5 dl grädde
  • 2,5 dl florsocker
  • 1 krm vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Ganache

  • 2 dl grädde
  • 200 mörk choklad

Topping:

  • Florsocker
  • Valfri garnering

Gör så här

  1. Börja med fyllningen. Vispa ihop grädde, florsocker och vaniljpulver till en fast och fluffig konsistens. Ställ i kylen
  2. Gör sedan botten. Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Klä en plåt, 30×40 cm, med bakplåtspapper. Blanda ihop vetemjöl, kakao och bakpulver i en skål och ställ åt sidan. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Sikta i mjöl och kakaoblandningen. Häll i mjölk och blanda noga med en slickepott.
  3. Häll smeten på plåten med bakplåtspapper och bred ut den jämnt. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 7 min. Ta ut från ugnen, täck med en kökshandduk och en bricka, vänd på plåten upp och ner. Dra försiktigt loss pappret. Rulla sedan ihop rullen i en kökshandduk från långsidan och låt kallna.
  4. Gör ganachen. Värm grädde ( koka ej) i en kastrull, vänd i grovhackad choklad. Dra bort från värmen och blanda tills chokladen smälter helt. Låt svalna.
  5. Rulla försiktigt ut botten. Bred grädde över hela botten och rulla ihop till en rulltårta från långsidan. Skär ut en diagonal bit från rulltårtan (se bild). Lägg den på sidan av stubben. Lägg gärna tårtan på ett fat som du klär med bakplåtspapper som du sedan försiktigt kan dra bort. Det blir ganska kladdigt på fatet när du ringlar ganache över. Bred ganache över (spara lite ganache till senare), och ställ i kylen. Låt stå i 10 min.
  6. Nu har resterande ganache stelnat lite, bred den lite slarvigt med en sked över kakan. Nu kommer det se ut som om du har en riktig trästubbe. Låt stelna i kylen i 15-20 min. Gör sedan streck på stubben med en kniv för att få ett räfflat mönster. Låt sedan kakan stelna i kylen minst 1 timme, klarar sig fint i kylen upp till 12 timmar. Täck gärna med plast. Pudra florsocker över och dekorera valfritt. Servera och njut!

 

4. Criststollen ( Tyskland )

Ingredienser

  • 500 g vetemjöl
  • 150 g strösocker
  • 50 g jäst (för söt deg)
  • 250 g mjölk
  • 400 g torkade aprikoser, finhackade (eller russin)
  • 50 g suckat
  • 2 vaniljstänger, snittad och fröna utskrapna
  • 150 g sötmandel, hackad
  • 150 g rom (eller citronsaft)
  • bittermandel (några droppar, häll först upp på en tesked)
  • 200 g smör (samt lite smör att skira till pensling med)

Övriga kryddor

  • 1 tsk malen kanel
  • 1 krm malen ingefära
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • muskotblomma
  • salt
  • ev anis
  • ev malen nejlika
  • ev korianderfrö

Gör så här

Dag 1 Blanda mjöl, socker, jäst och mjölk till degen. Låt kalljäsa över natten.

  1. Blanda aprikoser, suckat, mandel och fröna från vaniljstängerna med rommen (eller citronsaften) och bittermandeln. Låt stå över natten.

Dag 2 Blanda in det rumstempererade smöret i den kalljästa degen.

  1. Blanda i de övriga kryddorna och den marinerade frukten. Knåda ihop degen och låt jäsa igen.
  2. Forma sedan degen till exempelvis baguetter.
  3. Baka av på 170 grader tills innertemperaturen på stollen är ca 91 grader.
  4. Pensla med skirat smör.

 

5. Joulutorttu ( Finland )

Ingredienser

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 kg vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 500 g smör
  • 2 ägg

Fyllning

  • 500 g (2 pkt) russin
  • glögg (så att det täcker russinen i kastrullen)

Gör så här

  1. Vispa grädde och ägg så att det blandas ordentligt.
  2. Se till att smöret är rumsvarmt. Vispa sedan smöret i en köksassistent eller med elvisp tills den blir ordentligt krämig. Ca 3 minuter.
  3. Blanda vetemjöl med bakpulver.
  4. Häll grädd/äggblandningen i en köksassistent eller en bunke. Häll sedan, omvartannat, mjölblandningen och smöret i grädd/äggblaningen tills du har en härlig mördeg.
  5. Lägg mördegen i plastpåse i kylskåp i ca 2 timmar. Vill du skynda på processen kan du ha den i frysen i ca 20 minuter.
  6. Ta ut ur kylen och kavla ut degen till en platta på ca 3 mm:s tjocklek
  7. Dela sedan plattan i 8×8 cm fyrkanter som du skär upp enligt bilderna ovan.

Fyllningen gör du så här

  1. Fyll en kastrull med russinen, häll över glöggen så det täcker russinen. Koka på medelvärme tills russinen börjar svälla. Jag kokade i ca 15 minuter.
  2. Låt alltsammans svalna och kör sedan med handmixer tills det är en härlig sylt. Detta ska sedan klickas i våra bakverk.
    Klicka i fyllning i varje fyrkant.
  3. Vik sedan in vartannat hörn mot mitten och ovanpå fyllningen. Det ska se ut som en stjärna.
  4. Lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Vispa upp ett ägg och pensla varje. Stick in en tandpetare i mitten för att hålla ihop stjärnan under gräddning. Lägg tandpetarna i blöt strax innan.
  5. Grädda i 250 grader i ca 10 minuter tills de fått lite färg längst ut på stjärnspetsarna och uppepå. Ät & njut!

 

6. Fritule (Kroatien )

Ingredienser

  • deg
  • 4 dl yoghurt
  • 2 ägg
  • 20 gram vaniljsocker
  • 2 tsk socker
  • 20 msk mjöl
  • 12 gram bakpulver
  • 1 msk konjak
  • olja till stekning
  • salt

Instruktioner

  1. Blanda alla ingredienser för att erhålla en jämn blandning. Om du ser att blandningen är svag (vattnig) lägg i ytterligare några matskedar mjöl!
  2. Ta ut en full sked med smet från blandningen och häll den i stekpannan och stek i den heta oljan. Oljan får inte vara för varm!
  3. Så fort den får den färg, vrid den åt det andra hållet och låt den steka tills den fått fin färg där också. När den börjar röra sig fritt och vackert i oljan så är den i princip klar.
  4. Ta ur stekpannan och lägg i en skål. Sätt papper runt den så att resterande överflödig olja absorberas upp.
  5. Upprepa steg 2, 3 och 4 tills all smet är stekt färdig.
  6. När all smet är färdigstekt så kan ni servera med strösocker.

 

7. Pavlova ( Nya Zeeland )

Ingredienser

  • 6 portioner
  • 4 äggvitor (stora ägg)
  • 1/2 krm salt
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Fyllning

  • 2 dl vispgrädde
  • 5 dl frukt och bär

Gör så  här

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret i små portioner under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är hård och glansig, ca 10 minuter med elvisp. Sänk sedan hastigheten och vispa in maizena, vaniljsocker och vinäger.
  3. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter (för 6 port). Häll smeten på pappret och bre ut den i cirkeln utan att hantera den för mycket. Gör en liten fördjupning i mitten för fyllningen.
  4. Sätt in kakan i nedre delen av ugnen, sänk genast värmen till 125°C. Grädda i 1,5 timme. Vrid av värmen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat.
  5. Fyll marängen strax innan den serveras med lättvispad grädde och rikligt med frukt och bär, t ex banan, kiwifrukt, passionsfrukt, jordgubbar, persikor, avrunnen fruktsallad från burk kan användas

 

8. Beigli ( Ungern )

Ingredienser

  • 1 dl mjölk
  • ½ dl socker
  • 25 g färsk jäst
  • 8 dl mjöl
  • 200 g smör
  • 2 ägg

Valnötsfyllning

  • 200 g malda valnötter
  • 1,5 dl socker
  • 2 msk aprikossylt eller apelsinmarmelad
  • ¾ dl mjölk
  • 1 dl russin

Vallmofröfyllning

  • 200 g vallmofrön malda
  • 1,5 dl socker
  • 2 msk aprikossylt eller apelsinmarmelad
  • ¾ dl mjölk
  • 1 dl russin

Pensla med ägg

  • 1 ägg

Gör så här

  1. Värm mjölken till cirka 37°C. Blanda i sockret i mjölken.
  2. Smula jästen i mjölken och låt stå tills blandningen ökat i volym.
  3. Blanda smöret med mjölet (använd händerna så det blir smulor)
  4. Gör ett hål i mjölblandningen och häll i jästblandningen och äggen
  5. Knåda degen
  6. Låt degen jäsa i 1 timme
  7. Under tiden kan du röra ihop fyllningarna (men utelämna russin)
  8. Dela degen i två delar
  9. Kavla båda degarna till fyrkanter
  10. Använd en spatel till att sprida ut fyllningen förutom 1 cm av kanterna, sprinkla över russin
  11. Vik in kanterna och rulla ihop till en rulle
  12. Gör små hål med en provsticka runt om för att förhindra att den spricker
  13. Pensla med ägg
  14. Grädda i ugnen i 180°C (över och undervärme) i 35 min
  15. Låt svalna under en handduk

9. Speculaas ( Nederländerna )

Ingredienser

  • 2½ dl vetemjöl
  • 1½ dl brun farin
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk mald ingefära
  • ½ tsk mald kryddpeppar
  • ½ tsk mald kanel
  • ½ tsk mald muskotblomma eller muskotnöt
  • 125 g smör

Garnering

  • 3 msk mandelspån

Gör så här

  1. Blanda samman alla ingredienserna i en matberedare och kör snabbt till en deg. Forma degen till en ca 25 cm lång rektangel, 3 cm bred och 5 cm hög. Plasta degen och låt vila 30 min i kyl
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Skär längden i tunna raka skivor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Garnera varje speculaas med ett mandelspån. Grädda mitt i ugnen ca 12 min.

 

10. Panettone ( Italien )

Ingredienser
  • 100 g Torkad frukt, till exempel hackade russin och aprikoser
  • 100 g Korinter
  • 3 msk rom alternativt 3 msk svart bergamott-te (exempelvis Earl gray)
  • 7 ½ dl vetemjöl
  • 2 påsar Torrjäst (14g)
  • 2 dl rumstempererad mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ riven citron (skalet på en ekologisk sådan)
  • 120 g smör eller margarin
  • 1 ¾ dl florsocker
  • 6 st äggulor
  • Florsocker att toppa kakan med
Gör så här
  1. Blanda korinter med de torkade fruktblandningen och rom (eller te). Låt dra några timmar, helst över natten.
  2. Blanda mjöl och torrjäst. Tillsätt övriga ingredienser under omrörning. Knåda samman till en deg. Låt jäsa tills degen blivit dubbelt så stor. Slå ner degen och låt jäsa en gång till, ca 25 minuter.
  3. Tillsätt fruktblandningen och knåda in den i degen. Forma degen till en rundel och lägg den på plåt klädd med bakplåtspapper. Ställ en ring från en löstagbar form runt degen (cirka 20 cm). Låt jäsa tills degen är dubbelt så stor. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader (150 grader varmluftsugn), ca 50 min. Strö över florsocker över kakan medan den ännu är varm.

 

11. Polkakäppar ( Usa )

Ingredienser

  • 220 g Socker
  • 60 g Druvsocker
  • 0.5 dl Vatten
  • 2 tsk Pulverfärg
  • 2 tsk Smakarom
  • Raps- eller solrosolja

Utrustning

  • Värmehandskar
  • Nitrilhandskar
  • Varm trasa
  • Silikonmatta
  • Sockertermometer
  • Två stora spatlar som tål hög värme

Gör så här

Rör ihop socker, druvsocker, vatten och pulverfärg i en stor kastrull och värm blandningen till 162 grader.

Medan sockermassan kokar upp smörjer du all utrustning med olja, så att sockermassan inte fastnar lika lätt. Lägg också en varm trasa under silikonmattan.

När sockermassan når 162 grader hälls den försiktigt ut på silikonmattan. Efter 10–15 sekunder tillsätts smakaromen.

Ta nu på dig värmehandskarna och lufta och knåda godismassan genom att använda de två spatlarna och dra massan upp i luften flera gånger.

När godismassan har svalnat något dras den ut åt båda sidorna, för att sedan läggas ihop igen. Upprepa några gånger.

Om du bara ska göra karameller sträcker du ut godismassan för att sedan klippa lagom stora bitar av den med en sax.

Låt karamellerna svalna helt innan du lägger dem i en lufttät behållare för förvaring. ”Strö gärna lite florsocker över karamellerna, så att de inte klibbar ihop i behållaren.

Om du ska göra polkakäppar ska du göra två portioner av godismassan i varsin färgt. Följ vägledningen ovan för båda massorna och dra sedan ut massorna till lika tjocka och långa korvar.

Lägg ihop de två korvarna och vik dem över varandra en gång. Vrid dem försiktigt och dra ut massan något.

Klipp massan till cirka 20 cm långa bitar, och forma en liten böj så att du får fina käppar.

Låt käpparna svalna helt och använd dem som pynt, som en liten present eller som sött godis.

 

12. Vaniljkransar ( Danmark )

Ingredienser

  • 80 gram mandel
  • 1 vaniljstång
  • 180 gram strösocker (2 dl)
  • 200 gram mjukt smör
  • 1 ägg
  • 250 gram vetemjöl (drygt 4 dl)

Gör så här

1. Rosta mandlarna i en plåt på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn) i ca 8-10 minuter, skaka plåten någon gång. Låt sedan mandlarna svalna.

2. Låt ugnen vara kvar på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

3. Dela vaniljstången på mitten på längden och skrapa ur vaniljkärnorna. Mosa dem med ett par matskedar av sockret.

4. Blanda vaniljsockret, resten av sockret och smöret tills du har en smet.

5. Tillsätt ägget och rör om.

6. Mixa mandlarna tillsammans med 100 gram av vetemjölet till ett fint mandelmjöl.

7. Blanda i mandelmjölet och resten av mjölet med smeten och rör om till en mjuk deg.

8. Lägg degen i en spritspåse med en stjärntyll och spritsa runda kransar på ett bakplåtspapper på en plåt.

9. Baka i 10-15 minuter tills kransarna är gyllenbruna.