Dag 23

Roliga jultraditioner världen över

Julbocken ( Sverige )
I Sverige har vi Gävlebocken som ortsborna gjort en tradition av att elda upp varje år före jul. Och på 1800-talet var det också den smått skrämmande julbocken som delade ut julklappar istället för jultomten.
Föräldrar hotade då ofta barn med att de skulle bli stångade av julbocken om de inte var snälla. Män utklädda till julbockar gick även från hus till hus och fick traditionsenligt en sup vid varje stopp. Något som gjorde att de ju längre kvällen led kunde bli rätt ondskefulla. En av våra jultraditioner här i Sverige är vi väldigt ensamma om. Det är att titta på Kalle Anka på julafton. Varje julafton klockan 15 bänkar vi oss framför Tv:n för att titta på julprogrammet tillsammans med familj och vänner.

Julkyckling ( Japan )
Julen är verkligen matens högtid och i Japan förknippas julmaten med tre bokstäver: KFC. Människor köar till den Amerikanska snabbmatskedjan KFC för att äta Kurisumasu ni wa kentakkii_!_ (eller Kentucky till Jul! som det betyder). Traditionen att äta (friterad) kyckling kommer ursprungligen från en marknadsföringskampanj 1974 och har fortsatt under alla år. Sedan dess är julafton den dagen KFC säljer som mest i Japan.

Julpinnen ( Spanien )
Om du inte är ett jättestort fan av en julgran kanske vi kan introducera dig för julpinnen? I många delar av Spanien delas julklapparna ut av Tió de Nadal, eller julpinnen – en pinne dekorerad med ett litet ansikte och små ben. Pinnen kommer inte bara med alla julklappar, under natten vill den även få mat och mysa under en filt. Gulligt va? Men det är ungefär där det gulliga slutar, på julafton läggs pinnen i en öppen spis och familjen slår på den tills pinnen tömmas på paket och godis.

Kvastar och moppar ( Norge )
Under julen i Norge gömmer de undan att alla kvastar och moppar. Inte för att de inte orkar städa utan för att de är lite skrockfulla. De vill förhindra onda andar, som återvänder till jorden under natten, från att stjäla kvastarna och åka på en nöjestur i julnatten.

Julspindlar ( Ukraina )
I Ukraina dekorerar de sina granar med spindelnät vilket symboliserar lycka. Historien bakom denna tradition kommer från en fattig kvinna som inte hade tillräckligt med pengar för att dekorera sin gran. Morgonen därpå vaknade hon upp med spindelnät över hela granen som glittrade i morgonljuset. I andra länder, som Polen och Tyskland, är det en levande spindel i granen som symboliserar lycka.

Jultomtens brevlåda ( Kanada )
Jag slår vad om att alla någon gång skrivet ett brev till tomten – men vet du att han har en riktig brevlåda? Den ligger i Kanada och om du skriver till honom innan den 16:e december kommer han att skicka ett svar tillbaka till dig. Skicka ditt brev till: Santa Claus, North Pole H0H 0H0. Det kostar inget och du behöver inte ens sätta på ett frimärke.

Julpudding ( Slovakien )
En klassisk julefterrätt är pudding i alla möjliga former och färger. I Slovakien och delar av Ukraina är pudding inte bara en god efterrätt, den kan även förutsäga framtiden. Den äldsta mannen i familjen tar en sked med pudding och kastar upp den i taket. Ju mer pudding som fastnar, desto mer tur kommer du att få. Enkelt.

Julmonster ( Island )
Julen handlar inte bara om frid och julfröjd. Det är även en tid för monster att påminna barnen om att vara snälla, i alla fall en månad om året. Ett av de mer förvånande medlemmarna av det här gänget är Jólakötturinn eller Julpolisen – den isländska julkatten. Det låter gulligt men är inte vad det verkar vara. Jólakötturinn äter barn, speciellt de som inte har gjort sina läxor.

Ta dig fram på rullskridskor ( Venezuela )
Det här är kanske den coolaste av alla jultraditioner på listan? I Venezuelas huvudstad Caracas går de inte till julmässan, de åker rullskridskor. Delar av staden är därför avstängd så att alla ska kunna ta sig säkert till kyrkan.

Giant Lantern Festival ( Fillipinien )
Det började med enkla skapelser gjorda på japanskt origami papper som tändes med ett levande ljus. Idag skapar man lyktor som är omkring sex meter höga och gjorda på alla tänkbara material med elektriska lampor som skiner i livliga färger och mönstren. Gigantiska lykt-festivalen hålls i staden San Fernando, även känd som julhuvudstaden i Filippinerna, lördagen innan julafton varje år, enligt Culture Trip. Nu tändas tusen juleljus, jajjemen!

Krampus kommer snart ( Österrike )
Rätt vanligt är det att tala om demoner och häxor på julen, men att faktiskt ha en demon-lik varelse ströva omkring gatorna i staden och skrämma de som varit stygga under året? Påminner lite om Halloween. Krampus, den onda motsatsen till St. Nicholas, sägs fånga stygga barn i sin säck under julen. Därför klär folk ut sig till Krampus, särskilt på St. Nicholas-dagen, och ger sig ut på gatorna och skramlar med kedjor och klockor, enligt The Telegraph.

Julbastu ( Finland )
Finländarna bastar året runt men ett festligt julbastande har ni kanske inte hört talas om? På eftermiddagen under julafton ser familjer till att njuta lite extra av värmen i bastun. Tjusiga lyktor och levande ljus tänds. Kroppar dränks i lyxiga oljor och avkopplingen påbörjas. Det är även viktigt att det är skinande rent i bastun och att alla handdukar är nytvättade eftersom traditionen associeras med renlighet. Det sägs att finländarna tror på att varje bastu har en egen nisse, ”saunatonttu”, som man ska ta hand om och visa respekt för när man bastar.

 

Bajsstocken ( Katalonien )
Varför ha jultomte när man kan ha en bajsstock? Den så kallade Caga Tió (bajsstocken) är en stock (med ansikte ditmålat i framänden och en filt som täcker baken), som ställs in under granen den 8 december varje år.
Sedan går barnen och ger stocken mat varje dag. Med jämna mellanrum när de inte ser byter föräldrarna ut den mot en lite större stock och när barnen kommer till stocken på julafton eller juldagen ligger alla deras julklappar under filten bakom stocken. Då har bajsstocken nämligen bajsat ut dem.

Driv ut dina demoner med ditt skräp ( Guatemala )
Varje år den 7 december firas Quema del Diabolo (brinnande djävulsfestivalen) i Guatemala. Först sopar man ut allt skräp ur sitt hus och lägger det på gatan. I toppen av sophögen sätts en docka av djävulen. Prick 06.00 på morgonen tuttar man på alltihopa. Man tror nämligen att djävulen bor i soporna och genom att bränna upp det rensar man ut det onda. Man bränner det dåliga från året som gått och börjar om på nytt ur askan.
Problemet är bara att de stora skräpbränderna ofta är riktigt giftiga, eftersom folk inte tänker det minsta på om de råkar bränna en stor hög med plast. Så länge de bränner sitt skräp – gärna så mycket som möjligt – är det bara positivt.

Running of the Santas ( USA )
Running of the Santas är namnet på ett stort nationellt fylleslag som hålls över hela USA den 13 december. Och den är som vilken arrangerad krogrunda som helst. Det gäller att springa från bar till bar och hälla i sig så mycket alkohol som möjligt på så kort tid som möjligt. Största skillnaden mot en vanlig pubrunda på tid är att samtliga deltagare som super ner sig är utklädda till tomtar.

Avfyra kanoner och raketer iklädd lederhosen (Bayern, södra Tyskland och delar av Österrike)
I de bayerska alperna har på senare år en mycket högljudd tradition fått starkt fäste. Iklädda sina traditionella lederhosen går de bayerska karlakarlarna man ur huse för att under julen vandra upp i bergen och sedan avfyra kanoner och raketer så det ekar ordentligt mellan alptopparna.

Mumma ut onda andar med sång och sprit ( Lettland )
Att driva ut onda andar, något som kallas att mumma, hör julen till i Lettland. De som deltar i mummandet kallas mummare och klär ut sig till getter, björnar, vargar, hästar eller till och med döden. Sedan går de från hus till hus för att hjälpa till med utdrivningen.
Mummarna får alltid ett hjärtligt välkomnande, men för att få komma över tröskeln måste de först underhålla de boende med sång och dans. Som belöning för detta bjuds de sedan på öl och mat. Något som gör traditionen aningen bisarr är att mummarna också måste förställa sina röster och rörelsemönster. Känner någon i familjen de besöker igen dem måste de nämligen ta av sig sina masker. Då det är färdigmummat.