Dag 3

Apelsiner med nejlikor

Apelsiner med nejlikor är ett klassiskt julpyssel som passar lika bra att lägga in en fin skål som att hänga upp i fönstret. Och det doftar gott hela julen!

Apelsin Pysselmaterial

  • apelsiner
  • hela kryddnejlikor
  • cestjärn eller något verktyg (om man vill dra fina ränder)
  • Röda band och ståltråd

Apelsinpyssel Gör så här

1) Börja att göra mönstret med ett cestjärn.
2) Tryck dit nejlikorna med fingrarna

Man kan göra mönster som hjärtan, stjärnor, ränder, rutor, spiraler….
Gör rosetter av röda band, gör en ögla av en bit ståltråd och tryck in i toppen på apelsinen, eller bind röda band runt hela apelsinen.

BILD

( Pomander är en behållare för något väldoftande, såsom ambra eller en svamp, indränkt med parfym. 2000-talets pomander kan istället innehålla torkade blommor. Pomandern kom till under 1400-talet och var då klotformad, men ersattes under senare århundraden med icke klotformade luktdosor, som förekom fram till 1800-talet. Luktdosan kunde ställas på bordet eller bäras runt halsen. Förutom att den kunde dofta gott antogs den skydda mot infektioner.

En vanligt förekommande pomander är apelsin pomandern eller julapelsiner, en doftande dekoration bestående av en apelsin dekorerad med torkade kryddnejlikor, som kan hängas upp i ett rött sidenband i dörröppning, i fönster eller i julgranen vid jul. Den kan även läggas i en skål med andra frukter. Efter julen kan man hänga in den i en garderob. Apelsinen skrumpnar men pomandern fortsätter sprida sin doft i ett halvår. )