Dag 6

Bjud in till mysig glöggmingel

Röd Glögg

Hemgjord glögg överraskar gästerna i advent. Med färdig glöggkrydda, äppeljuice och rött vin är din egen glögg klar på en kvart.  Servera glöggen med russin och skållade mandlar.

Ingredienser

  • Kon kon äppeljuice 2 dl
  • Rårörsocker 2dl
  • Glöggkrydda 2 påsar ca 37 g
  • Rött vin 1,5 dl

Gör så här

  1. Koka upp äppeljuice, socker och glöggkryddor i en stor kastrull, ca 15 min.
  2. Tillsätt vinet och värm på låg värme. Servera ev med russin och skållade mandlar.

Vitvinsglögg utan vanligt socker

Ingredienser ca 7 dl

  • 2 bitar torkad ingefära
  • 2 bitar torkat pomeransskal
  • 4 stjärnanis
  • 2 kanelstänger
  • 4 msk kokossocker
  • 75 cl vitt vin

Gör så här

  1. Värm upp alla ingredienser och låt dra över natten. Sila av.
  2. Värm och servera.

Glöggtilltugg

Smördegssnurror med lingon och brie

Ingredienser till ca 30 snittar

  • 1 förp kyld smördeg (ca 250g)
  • 200 g brieost
  • 1 dl hackade valnötskärnor
  • 1 dl frysta lingon
  • 1 – 2 msk flytande honung
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Rulla ut smördegen på en bakpappersklädd plåt. Skär brieosten i små tärningar och fördela över smördegen. Strö över nötter och lingon och rulla ihop.
  3. Skär i ca 30 bitar (för ca 30 snittar) och sprid ut på en bakpappersklädd plåt. Ringla över honungen och strö över lite flingsalt. Grädda i mitten av ugnen 10–15 minuter, tills de fått färg. Servera ljumna.

Rågbröd med lax, senapskräm och syrlig gurka

Ingredienser

  • 6 skivor rågbröd
  • 2 msk smör
  • 100 g färskost
  • 1 1,2 msk grovkornig senap
  • 150 g kallrökt eller gravad lax
  • 1,3 gurka
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 msk hackad dill
  • 1 msk riven pepparrot

Gör så här

  1. Skär bort kanterna på brödet och halvera. Stek i smör och låt svalna.
  2. Blanda färskost och senap. Strimla laxen. Dela, gröp ur och skär gurkan i små tärningar och blanda med citronjuice och dill. 
  3. Toppa brödbitarna med senapskräm, lax, gurka och pepparrot.

Tunnbrödssnittar med skinka

Ingredienser ca 40 snittar

  • 300 g Philadelphia cream cheese
  • 2 msk skånsk senap
  • salt
  • svartpeppar
  • 15 brysselkål (15 st ca 200g)
  • 1 kruka gräslök
  • 4 rektangulära tunnbröd
  • 8 skivor julskinka

Gör så här

  1. Blanda cream cheese med båda senaperna. Smaka av med salt och peppar.
  2. Ansa brysselkålen. Skiva den i tunna skivor, gärna på mandolin. Skär gräslöken mycket fint.
  3. Blanda ner brysselkålen och hälften av gräslöken i färskosten (resten av gräslöken används till garnering).
  4. Bred färskosten på tunnbröden.
  5. Dela skinkskivorna på hälften. Lägg ut 4 skinkskivshalvor omlott på ena långsidan av varje tunnbröd. Rulla ihop dem till en rulle, där skarven är, ska det inte ligga någon skinka. Skär tunnbrödsrullen i ca 2 cm tjocka skivor.
  6. Lägg skivorna på ett fat med snittytan uppåt. Garnera med resterande gräslök.

Ägghalvor med kaviargrädde

  • Ingredienser
  • 6 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl gul lök
  • 0,5 dl kaviar

Gör så här

  1. Lägg äggen i kokande vatten låt koka 7 min. Kyl ner i kallt vatten och skala direkt.
  2. Vispa vispgrädde och blanda med finhackad gul lök och kaviar.
  3. Toppa ägghalvorna med kaviargrädden