Dag 9

Potpurri att värma på spisen

Ingrediensmängderna jag använder är på en höft, men jag ska ge dig ett grundrecept till att börja med. När du gör potpurris blir du bara mer bekväm med att lägga till det du gillar för att få de dofter du vill ha. Lek med dem och njut!

Sätt bara spisen på svag värme och låt den puttra på lägsta nivån medan du njuter av doften. Dessa är fantastiska att göra ungefär en halvtimme innan gästerna kommer … ditt hem kommer att dofta fantastiskt.

När du puttrar ingredienser till din potpurri är det bäst att hålla din gryta på låg/medellång värme. Detta gör att lukten av ingredienserna försvinner utan att kokas igenom för snabbt. Om värmen på din gryta är för hög kommer doften att vara stark men varar inte mer än några timmar. Dessa recept kan också användas i din crock pot på hög värme!

Håll ett öga på potpurrin då och då. Om vattnet blir lågt, tillsätt bara mer vatten i grytan, tillräckligt för att täcka ingredienserna. Dessa potpurrigrytor kan användas i ett par dagar på låg värme.

Citrus kan bytas ut mot andra citrusalternativ. Apelsiner har en mycket distinkt doft, men andra citrusdofter kommer fortfarande att ge en underbar arom. Om du inte har en viss citrus till hands, byt ut den mot en annan.

Potpurri recept på hösten

  • 2-4 kanelstänger
  • 2-3 apelsinskivor (eller apelsinskalet från 1 apelsin)
  • 1 vaniljstång (eller 1 msk vaniljextrakt)
  • 3-5 lagerblad (färska eller torkade)
  • 1 msk hela kryddnejlika

Lägg alla ingredienser i en kastrull och täck med vatten (ca 2-3 koppar), låt sjuda på låg till medelhög värme. Detta är ett väldigt aromatiskt potpurri, så justera mängderna om det blir för starkt. Jag börjar alltid med liten mängd av ingredienserna och tillsätter mer om jag tycker att lukten behöver bli starkare.


Äppelkrydda Potpurri

  • 2 små äpplen
  • 4 kanelstänger
  • 8 anisstjärnor
  • 1 msk kryddpepparbär
  • 1 msk kardemummaskidor/kärnor
  • Citronskal från 1 citron (eller skivor av en citron)

Täck alla ingredienser med vatten och låt sjuda på låg. Det här receptet är sött och kryddigt, ett perfekt alternativ för hösten och något annorlunda än de vanligare alternativen för potpurri.


Pumpa  Potpurri

  • 1 msk pumpapajkrydda
  • 1 msk vaniljextrakt (eller en vaniljstång)
  • 2 kanelstänger

Gör egen pumpapajkrydda

Hemlagad pumpa paj krydda är en enkel gör-det-själv-blandning av kanel, ingefära, muskot, kryddpeppar och kryddnejlika med lite extra för bästa smak! Receptet kan skalas upp eller ner för att passa dina behov och är perfekt för dina höst och pumpabaserat bakning! Du kommer aldrig att använda köpt pumpapajkrydda igen!

Det här receptet är enkelt och doftar riktigt behagligt, låt puttra på lågt i en kastrull med vatten (ca 2-3 koppar). Om du är ute efter lite mer krydda, tillsätt gärna lite muskotnöt eller kryddnejlika i sjudgrytan.


Kaffekaka  Potpurri

  • 2-4 kanelstänger
  • 1-2 tsk vaniljextrakt (eller 1 vaniljstång)
  • 1 kopp kaffesump

Det här receptet är bra för dig som älskar lukten av bakning men som inte vill baka något. Kaffekakans potpurri doftar gott och hemtrevligt.


Jul Potpurri 

  • 1 apelsinskal (du kan också använda apelsinskivor)
  • 1 citronskal (precis som apelsinen kan du använda citronskivor istället för skalet)
  • 2 kanelstänger
  • 1 tsk hela kryddnejlika
  • Liten grankvist
  • Tranbär

Lägg alla ingredienser i en kastrull, tillsätt tillräckligt med vatten (ca 2-3 koppar) för att täcka ingredienserna och låt sjuda på låg/medelvärme. Om du inte har några tall- eller julgransgrenar tillgängliga, kan du ersätta trädgrenarna mot ett par kvistar rosmarin.


Julgrans  Potpurri

  • Liten tallkvist
  • 1 citronskal (eller färsk citronskivor)
  • 2 kanelstänger
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk muskotnöt

Tallen och citronen ger verkligen en vacker ren doft, ungefär som en julgran. Även om du kan ersätta rosmarin, kommer det inte att dofta lika äkta jul som det skulle göra om du behöll tallkvisten. Det här är en av mina favoritdofter eftersom den doftar underbart gott utan att bli överväldigande.


Juldoft

  • 3-5 kanelstänger
  • 1 matsked kryddnejliokor 
  • 1 Apelsin (skivor)
  • 1-2 Rosmarin kvistar
  • 1,5 dl Tranbär
  • 2 tesked Muskotpulver

Dessa underbart doftande potpurris har giftfria aromer med årstidsteman. De kan ändras och ersättas för att passa dina önskemål. Om du inte gillar kryddnejlika, använd kanel istället, citrus kan bytas ut, och rosmarin är ett bra substitut för tallgrenar. Lek med ingredienserna för att göra potpurrin perfekt för ditt hem.